කුකුළු මස් හා කුකුළු නිෂ්පාදන දේශීය ආහාරයේ ප්රධාන අංගයක් ලෙස එහි ජනප්රියතාවය අඛණ්ඩව වර්ධනය වෙමින් පවතී. ජාතියේ ආහාරමය ප්රෝටීන් අවශ්යතා සපුරාලීමට තවමත් හැකියාව තිබියදීත්, මාළු සහ අනෙකුත් මස් ප්රභේද වැනි අනෙකුත් ජනප්රිය විකල්පයන්ට වඩා සැලකිය යුතු තරම් ලාභදායී මිලකට එය පාරිභෝගිකයින්ට සෞඛ්ය සම්පන්න පෝෂණය ලබා දෙයි. එබැවින් උසස් තත්ත්වයේ සහ නැවුම්බව සහිත නිෂ්පාදන සෙවීමේ පාරිභෝගිකයාගේ ප්රවණතාව නොවැළැක්විය හැකිය. ආහාර ද්රව්යයක ගුණාත්මකභාවය මැනීමේ බොහෝ ක්රම අතර, ‘වර්ණ සාධකය’ අතිශයින් වැදගත් ය.
ඒ හා සමානව, ‘Yellow Chicken’ යනු නිෂ්පාදිතය වටා ඇති කහ පැහැයේ ප්රතිපලයක් ලෙස දේශීය වෙළඳපොලේ දැඩි ලෙස වරදවා වටහාගෙන ඇති නිෂ්පාදනයක් වන අතර එය ලොව පුරා ගුණාත්මකභාවය සහ නැවුම්බව පිළිබඳ ප්රමුඛ ලක්ෂණයක් ලෙස සැලකේ.
ශ්රී ලංකාවේ වයඹ විශ්ව විද්යාලයේ ආහාර සුරක්ෂිතතා සහ ජ්යෙෂ්ට කථිකාචාර්ය වෛද්ය ක්රිෂාන්ති ප්රේමරත්න පවසන පරිදි කුකුළු මස්වල ‘කහ හෝ රන්වන්’ වර්ණයට ප්රධාන වශයෙන් හේතු වී ඇත්තේ කැරොටිනොයිඩ්ස් නම් ස්වාභාවික වර්ණකය තිබීමයි. ඉරිඟු යනු Protein A කැරොටිනොයිඩ් වල මූලික ස්වාභාවික ප්රභවයකි. පසුගිය දශක කිහිපය තුළ කුකුළු ආහාර සඳහා භාවිතා කරන ලද කුකුළු ගොවිපලවල් බොහෝමයක් ප්රධාන වශයෙන් ඇමරිකාව, එක්සත් රාජධානිය, ඕස්ට්රේලියාව සහ ඉන්දියාවේ භාවිතා කරයි.